ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021

Με την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων μονοκατοικιών και μεμονωμένων διαμερισμάτων και την ανακοίνωση των αρχικών πινάκων κατάταξης του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021» ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα με θέμα την αύξηση του κονδυλίου για το Εξοικονομώ 2021 με σκοπό την ένταξη μεγαλύτερου αριθμού επιλαχόντων.

Όπως αναφέρει ο Βουλευτής στην ερώτηση του, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το ΥΠΕΝ αποδεικνύεται το τεράστιο ενδιαφέρον των πολιτών, το οποίο έχει ως επακόλουθο πολύ μεγάλο αριθμό επιλαχόντων, που ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Δεδομένου του βασικού στόχου του προγράμματος, πού είναι ο δραστικός και μόνιμος περιορισμός του κόστους της ενέργειας για τα νοικοκυριά, ο κ. Σταμενίτης επισημαίνει την αναγκαιότητα ένταξης στο πρόγραμμα όσων περισσότερων ενδιαφερομένων γίνεται.

Βάσει όλων των παραπάνω ο Βουλευτής Πέλλας ζητά από τον Υπουργό να τον ενημερώσει αν βρίσκεται στο σχεδιασμό της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η αύξηση του προς διάθεση κονδυλίου του προγράμματος για την εξυπηρέτηση του παραπάνω στόχου.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης: 
Προς Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκρέκα

Θέμα: «Αύξηση του κονδυλίου για το Εξοικονομώ 2021 με σκοπό την ένταξη μεγαλύτερου αριθμού επιλαχόντων»

Με την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων μονοκατοικιών και μεμονωμένων διαμερισμάτων και την ανακοίνωση των αρχικών πινάκων κατάταξης του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021» αναδείχθηκε η εντυπωσιακή συμμετοχή των πολιτών που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τους πόρους του προγράμματος προκειμένου να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους. Τα στοιχεία δε που αναφέρονται στο επίσημο δελτίο τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα οποία συγκρίνουν τις προηγούμενες δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης της περασμένης δεκαετίας, φανερώνουν το εντυπωσιακά μεγάλο ενδιαφέρον. Ειδικότερα:

Εξοικονομώ 1 (2011) – 8.102 δικαιούχοι.
Εξοικονομώ 2 (2012) – 36.971 δικαιούχοι.
Εξοικονομώ 3 (2018) – 37.305 δικαιούχοι.
Εξοικονομώ 4 (2019) – 20.975 δικαιούχοι.
Εξοικονομώ 5 (2020) – 36.364 δικαιούχοι.
Ενώ για το εξοικονομώ 6 (2021) υποβλήθηκαν 87.578 αιτήσεις εκ των οποίων 40.145 κατατάσσονται ως «καταρχήν επιλέξιμες» και 47.433 ως «επιλαχούσες».
Το ζήτημα που τίθεται εν προκειμένω είναι ότι το τεράστιο ενδιαφέρον δημιούργησε έναν μεγάλο αριθμό επιλαχόντων για τους οποίους είναι απαραίτητο να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν.

Επειδή, ο βασικός στόχος του προγράμματος είναι ο περιορισμός του κόστους της ενέργειας και επομένως είναι σημαντικό να εντάξουμε όσους περισσότερους ενδιαφερόμενους γίνεται.

Επειδή, το νέο πρόγραμμα θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, συμβάλλοντας έτσι στις πολιτικές για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Επειδή, η πρόσφατη ενεργειακή κρίση αλλά και τα γεγονότα του πολέμου στην Ουκρανία ανέδειξαν την ανάγκη για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο και μόνιμο περιορισμό του κόστους ενέργειας για τα νοικοκυριά.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός,

Βρίσκεται στο σχεδιασμό της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η διερεύνηση των δυνατοτήτων για αύξηση του προς διάθεση κονδυλίου με στόχο την ένταξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού επιλαχόντων;