ΑΜΚ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ

Ανασύνταξη Μικρής Κλίμακας

Η επέμβαση στην παραδοσιακή διώροφη κατοικίας στην Αργαλαστή Πηλίου στοχεύει στην αρμονική σύνδεση μεταξύ της αυθεντικής τοπικής αρχιτεκτονικής και των σύγχρονων αναγκών διαβίωσης. Διατηρώντας τα βασικά χαρακτηριστικά του παραδοσιακού ύφους της περιοχής, όπως η στέγη, η πέτρα και τα ξύλινα κουφώματα, η παρέμβαση στοχεύει στην ανάδειξη των εσωτερικών χώρων.

Στο ισόγειο, φιλοξενούνται ο χώρος ύπνου, μπάνιου και αποθηκευτικοί χώροι. Εδώ, το παραδοσιακό στοιχείο διατηρείται μέσα από την ανάδειξη της πέτρας, ενώ ταυτόχρονα εισάγονται νέα στοιχεία, όπως η εσωτερική κλίμακα (σκάλα). Αυτή η σκάλα δεν αποτελεί μόνο ένα λειτουργικό στοιχείο, αλλά ενσωματώνει και αποθηκευτικούς χώρους. Επίσης, τα κατακόρυφα ξύλινα στοιχεία λειτουργούν ταυτόχρονα ως κιγκιδώματα αλλά και ως διαχωριστικό που, διατηρεί τον χώρο ανοιχτό επιτρέποντας στο φυσικό φως να διαχέεται ανεμπόδιστα.

Στον επάνω όροφο, η ανοιχτή διαρρύθμιση του χώρου προσφέρει μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα. Ο χώρος διημέρευσης περιλαμβάνει καθιστικό με τζάκι, που αποτελεί το κεντρικό στοιχείο, και ενιαία κουζίνα με χώρο φαγητού. Τα ξύλινα δοκάρια στην οροφή και τα παραδοσιακά υλικά συναντώνται με σύγχρονες επιλογές επίπλων και φωτισμού, προσφέροντας άνεση και λειτουργικότητα, ενώ διατηρείται η αίσθηση της παραδοσιακής κατοικίας.

Η πρόταση αυτή συνδυάζει την παραδοσιακή κληρονομιά με τις ανάγκες της σύγχρονης καθημερινής ζωής, προσφέροντας μια κατοικία που είναι βιώσιμή όλο το χρόνο και εξυπηρετεί πλήρως τον σύγχρονο τρόπο διαβίωσης.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΡΓΟΥ

Τοποθεσία: Αργαλαστή, Πήλιο
Έκταση: 90 τ.μ.
Κατάσταση: Σχέδιο
Σχεδιασμός: R DEC Design & Construction / Ευθυμία Δημητρακοπούλου
Κατασκευή: R DEC Design & Construction

Φωτογραφιες ΕΡΓΟΥ